Musiikin ja sirkuksen harrastusmahdollisuudet Kajaanissa kasvavat

Musiikin ja sirkuksen harrastusmahdollisuudet Kajaanissa kasvavat

Musiikin harrastusmahdollisuudet Kajaanissa parantuvat tänä syksynä Aalto kansalaisopiston lisätessä musiikin opetuksen tarjontaa. Niin kurssien, opettajien kuin soittimienkin määrää on monipuolistettu.

Pienet lapset pääsevät musiikkiharrastuksen alkuun musiikkileikkikoulussa eli muskarissa. Muskarissa huomioidaan lapsen kokonaisvaltainen kehitys ja kehitetään motorisia, kielellisiä ja sosiaalisia taitoja. Tavoitteena on tutustua yhdessä musiikin maailmaan ja elementteihin oman ilmaisun ja elämyksien kautta. Vauvamuskarissa leikitään ja liikutaan vauvojen ehdoilla, aikuisia unohtamatta. Oma muskariryhmänsä on myös 2-3 -vuotiaille taaperoille. 4-5 -vuotiaiden rokkimuskarissa vedetään astetta rokimmalla asenteella, kuitenkin perinteitä kunnioittaen.

Kitaraorkesterissa kaiken tasoiset soittajat soittavat kitaraa yhdessä. Kurssi sopii vasta-alkajista kokeneisiin soittajiin. Musiikkipedagogi Jari Karjalaisen ohjaamalla kurssilla käydään läpi kitaran perustekniikkaa ja opetellaan soittamaan musiikin eri tyylilajien mukaisesti. Materiaali räätälöidään jokaisen osallistujan taitotason mukaiseksi. Tunneilla harjoitellaan säestämistä, melodioiden soittamista ja improvisoidaan. ”Nyt on hyvä aika ottaa vuosia kaapissa lojunut Landola tai joululahjaksi saatu kitara käyttöön ja tulla yhdessä soittamaan. Soittoharrastuksen alkuun pääsee mainiosti myös opiston kitaralla, mikäli omaa soitinta ei ole”, kitaraorkesterin opettaja Jari Karjalainen kannustaa. Aalto kansalaisopiston kursseille voivat ilmoittautua kaikki kiinnostuneet, pääsykokeita ei pidetä.

 

Kultainen nuoruus kutsuu yhteislauluun, uudet soittimet bändiin

 

Ryhmäsoittamista on tarjolla myös harmonikan soittajille, sillä Purolan Pupulassa kokoontuvat harmonikkapiirit jatkavat opintotarjonnassa. Opettaja Terho Lämsän kanssa harmonikan soittoa voi opiskella myös yksityistunneilla. Pianisti Sirpa Ojalan johdolla jatkavat taaperomuskarilaiset sekä pianonsoiton yksityisoppilaat. Laulun yksityisopetuksen Aalto kansalaisopistossa aloittaa musiikkipedagogi Sara Saxholm. Varttuneempi väki pääsee muistelemaan kultaista nuoruuttaan Saxholmin vetämässä yhteislaulupiirissä, jossa laulamisen lisäksi nautitaan päiväkahveista ja hyvästä seurasta.

Aalto kansalaisopistoon on hankittu uudet bändisoittimet, joita pääsee ensimmäisten joukossa soittamaan bändikerhossa. Yläkouluikäisille suunnatussa kerhossa tutustutaan yhtyekokoonpanon instrumentteihin ja soitetaan niin uusimpia hittibiisejä kuin klassikoitakin. Opettaja Jari Karjalainen muokkaa materiaalin osallistujien taitotason ja mieltymysten mukaiseksi. Bändiopetusta on myöhemmin tarkoitus laajentaa kysynnän mukaan.

 

Uusia haasteita sirkuksesta

 

Aalto kansalaisopiston opettajat Kaisa Rahkala ja Juuso Ijäs ovat suorittaneet Nuorisosirkusliiton pedagogisen sirkusohjaajakoulutuksen, mikä mahdollistaa sirkusopetuksen laajentamisen. Sirkus on kasvava harrastus, uusi urahaave ja lasten unelma. Sirkusharrastuksen suosio nousee koko ajan, ja nyt se on saavutettavampaa kuin koskaan ennen. ”Sirkuksen tarjoamat rajattomat mahdollisuudet kiinnostavat ihmisiä. Sirkuksessa vallitsee täysin vapaa ilmapiiri, jossa on turvallista kokeilla uusia asioita. Tekeminen ei sirkuksen ääressä lopu, aina voi oppia lisää” kertoo sirkusohjaaja Juuso Ijäs.

Aalto kansalaisopisto tarjoaa sirkusopetusta kaiken ikäisille. Perhesirkus on noin 3-6-vuotiaan lapsen ja aikuisen yhteinen leikkihetki, jossa tutustutaan leikinomaisesti sirkuksen alkeisiin. Ala- ja yläkoululaisille on omat sirkustuntinsa. Sirkusharrastus harjoittaa motoriikkaa, silmän ja käden koordinaatiota sekä tasapainoa. Fyysisten ominaisuuksien lisäksi sirkusharrastus kehittää sosiaalisia taitoja ja antaa rohkeutta itseilmaisuun.

 

Sirkusopetus jalkautuu yhteisöihin

 

Kulttuuriosuuskunta Generaattorin G-Iipan, Aalto kansalaisopiston ja Lasten liike -iltapäiväkerhotoiminnan yhteistyönä aloitetaan tänä lukuvuonna sirkuskerho Seminaarin koulun iltapäiväkerhon lapsille. Toiminta pyörähtää käyntiin syyskuussa, mutta on jo tässä vaiheessa herättänyt laajaa iloa ja innostusta niin vetäjien kuin osallistujien keskuudessa.

Sirkusopetus liikkuu ketterästi erilaisiin paikkoihin ja yhteisöihin. Suunnitelmissa on senioreiden sirkustuokiot, joita voidaan pitää palvelutaloissa ja hoivakodeissa. Päiväkodit, iltapäiväkerhot ja työyhteisöt voivat tilata sirkusopettajan luokseen. Mikäli kiinnostuit, ota yhteyttä Aalto kansalaisopiston koulutussuunnittelija Kaisa Rahkalaan puh 040 148 8593 tai kaisa@kainuunaalto.fi.